poniedziałek, 15 lutego 2016

Breakfast ideas: Smaki dzieciństwa, czyli ryż na mleku

Czy macie swoje niezapomniane smaki z dzieciństwa? Potrawy, smakołyki, które na zawsze zostaną w waszych głowach i kubkach smakowych? Takie, które tylko na samą myśl przwracaja miłe wspomnienia? Moje to: wafelki kukuruku, andruty, rozpuszczalna kolorowa herbatka, zupa owocowa mojej babci, a nawet zupa mleczna. I właśnie o tej ostatniej chce wam dzisiaj coś powiedzieć. 
Przez wszystkie dzieci znienawidzona zupa mleczna, do której ja mam jakiś sentyment. Kojarzy mi się dobrze, mimo, że była ona w przedszkolu, podstawówce i w domu. Dokładnie taki sam smak z dzieciństwa przypomniało mi śniadanie przygotowane przez Wiktora. Nie była to jednak typowa zupa mleczna, a ryż ugotowany na mleku roślinnym. Jednak smak był ten sam. Tak samo delikatny, mleczny, po prostu pyszny!

 
 
 
Ryż na mleku
 
Potrzebujesz:
- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 szklanki wody
- marchewka
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju
 
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej olej i wrzuć surowy ryż. Wymieszaj go dokładnie aż cały pokryje się olejem i zrobi się ciepły.
2. Wlej całą puszkę mleka kokosowego i gotuj mieszając co jakiś czas.
3. Gdy mleko kokosowe zacznie lekko bulgotać wlej 2 szklanki wody i dalej gotuj. W między czasie dodaj szczyptę soli i miód wedle waszego uznania.
4. Pod koniec gotowania ryżu, gdy jeszcze jest płyn, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Po kilku minutach będzie gotowe, gdy tylko wyparuje woda i marchewka lekko zmięknie.
5. Najlepiej smakuje na ciepło zaraz po ugotowaniu.
 
Tego smaku nie da się zapomnieć.  Danie jest bardzo mleczne i delikatne, słodkawy smak mleka kokosowego i marchewki świetnie się ze sobą komponują. Taka harmonia smaków. Przepis banalnie prosty, z małą ilością składników, bardzo tanie oraz szybkie w przygotowaniu. Jestem pewna że nawet dziecko spróbuje tego dania.


Zaglądajcie do poprzedniego śniadaniowego wpisu: Pieczony grapefruit.

3 komentarze:

  1. Ryż na mleku znam, jak najbardziej, ale na mleku krowim, nie kokosowym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania na mleku kokosowym. Danie ma wtedy inną konsystencję, bardziej gęstą i jak dla mnie lepszy smak.

      Usuń
    2. Zachęcam do spróbowania na mleku kokosowym. Danie ma wtedy inną konsystencję, bardziej gęstą i jak dla mnie lepszy smak.

      Usuń

Dziękuję bardzo za twój komentarz.

xoxo, Basia