czwartek, 11 grudnia 2014

Zimowe herbatki

Okres świąteczny kojarzy mi się z zapachem przypraw (cynamon, goździki, imbir) oraz z piciem gorących herbat na rozgrzanie się. To i wiele innych rzeczy tworzy świąteczną atmosferę w moim domu.
Mamy grudzień i zrobiło się naprawdę zimno. W takie dni potrzebujemy więcej ciepła, które można dostarczyć przez ciepłe posiłki i przeróżne napoje.
Dzisiaj chcę pokazać dwie propozycje na gorące i rozgrzewające herbatki. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, także nie będziecie mieć problemów z ich zrobieniem. Możecie użyć wszystkich składników naraz, możecie dodać inne, w różnej kombinacji i proporcji, wszystko wedle waszego uznania. Także zaczynamy...
 
Bazą takich herbatek u mnie zawsze jest zaparzona zwykła czarna herbata, w dużej ilości (zawsze robię to w dużym dzbanku), miód naturalny (prawdziwy miód z pasieki, który sprowadzam z polskiej wsi) oraz cynamon (starty lub w laskach).
 
Pierwsza herbatka poniżej ma w sobie miód i zmielony cynamon, do tego została skropiona kilkoma kroplami cytryny. Udekorować można ją laską cynamonu lub startą skórką z cytryny.
 


Do drugiej herbatki dodałam, poza powyższą bazą, kawałki cytryny i pomarańczy, kilka intensywnie pachnących goździków, kawałek pokrojonego w plasterki świeżego imbiru. Smakuje wyśmienicie.
 



Czyż nie wyglądają ślicznie i apetycznie? Na zimowe wieczory są doskonałe. Spróbujcie!


To tylko 2 przepisy na ciepłe napoje, ale można robić ich dużo więcej. Jeśli tylko pogoda dopisze do robienia zdjęć to pojawi się druga część zimowych herbatek. A teraz zapraszam do testowania i rozsmakowania się w nich.
 
Miłego wieczoru.


4 komentarze:

  1. ciekawa jest ta z pomarańczą i jak smakowała Ci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobra. Ten sposób jest mi znany od dawna. Dodaję pomarańcze tak samo do wody. Goździki dają tylko lekki posmak ale pięknie pachną :)

      Usuń
  2. Trochę się ostatnio zraziłam do imbiru w herbacie... ale tej z cynamonem, to bym sie napiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za imbirem nie bardzo przepadam ale w tej postaci jest świetny, nie tak bardzo intensywny.

      Usuń

Dziękuję bardzo za twój komentarz.

xoxo, Basia