czwartek, 8 maja 2014

Zielony quiche

Podczas ostatniego polowania w SH kupiłam dwie małe miseczki, które można stosować do pieczenia w piekarniku. Po powrocie do domu od razu chciałam ich użyć. Na szczęście znalazłam wszystkie potrzebne mi składniki w domu aby przyrządzić zielony quiche. Przepis jest bez ciasta, bo nie chciało mi się już bawić w zagniatanie, wałkowanie itd.


 
Przepis na zielony Quiche:
 
farsz:
- połowa pora
- mała cukinia
- zielona papryka
- ząbek czosnku
 
masa jajeczna:
- 2 łyżki śmietany
- pół szklanki mleka
- 3 jajka
- przyprawy
 
1. Warzywa (por, papryka, cukinia) umyłam i pokroiłam. Czosnek pocięłam na cienkie plasterki. Wszystko włożyłam do miseczek.
 
 
2. W miseczce wymieszałam dokładnie jajka, śmietanę i mleko. Dodałam troszkę soli i gałki muszkatołowej. Masę wlałam do wypełnionych już warzywami miseczek.
 
 
 
3. Do nagrzanego (180 C) piekarnika włożyłam miseczki i piekłam przez 30 minut.
 
 
 
Szybkie i gotowe.
Wyszło jak zwykle smacznie. Możecie spytać mojego męża ;)
Wykorzystajcie dostępne w domu składniki. Spróbujcie pokombinować ze smakami.

2 komentarze:

  1. Kurczę, nigdy nie wpadłam na to aby zrobić quiche bez ciasta :D a przyznam, że rzadko robię tego typu dania właśnie z niechęci do wyrabiania ciasta. Chyba zastosuję Twój patent. Tylko ja nie mam takich fajnych miseczek i nie mam jak tego upiec od razy w porcjach :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, a ja to robilam z lenistwa :) hihi
      Sprobuj poszukac w ciuchach lub na wyprzedazach w marketach takich miseczek.

      Usuń

Dziękuję bardzo za twój komentarz.

xoxo, Basia