środa, 27 listopada 2013

Taste of Christmas | żurawinowy smakołyk


Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez żurawin z jabłkami. Kiedyś dodawałam je do mięsa, a dzisiaj do ziemniaczków. Ich piękny czerwony kolor kojarzy mi się właśnie z tymi świętami. Zawsze robione były przez  moją babcie, w tym roku sama przygotowałam ten smakołyk. 




Żurawiny maja gorzkawy i kwaskowaty smak. Nie wiem czy wiecie, ale są bardzo zdrowe. Pomagają w infekcjach pęcherza moczowego, pomagają w schudnięciu. Mają również właściwości antybakteryjne i przeciwrakowe.

Składniki:
- 300g świeżej żurawiny
- 150-200g cukry
- 2 łyżki wody
- kilka jabłek

1. Umyte żurawiny wrzuciłam do garnka i zalałam 2 łyżkami wody.
2. Wsypałam cukier oraz obrane i pokrojone na małe cząstki jabłka. 
3. Wszystko gotowałam około 15-25 min aż zrobiły się miękkie. 
4. Do słoików włożyłam jeszcze gorące owoce o galaretowatej konsystencji, które zawekowałam.

Teraz słoiki czekają na otwarcie podczas Świąt.







2 komentarze:

  1. ja tez uwielbiam zurawinę :) i tez w tym roku przygotowywałam słoiczki ale bez jabłek, ciekawy pomysł , następnym razem skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dość, że są smaczne to i zdrowe :) Czyli to co lubię najbardziej.

      Usuń

Dziękuję bardzo za twój komentarz.

xoxo, Basia