czwartek, 28 listopada 2013

Sałatka z duszonym bakłażanem i cukinią

Jak pewnie pamiętacie z posta OBIEKTYWne spojrzenie, ostatnio kręci mnie bakłażan i cukinia. Mam takie ciągoty do nich, że jadłabym je non-stop. Ale tylko na ciepło. Robię z nich leczo lub sałatki. Chyba mój mąż w końcu się zdenerwuje widząc na stole ciągle to samo. Trudno, może przeżyje. W sumie sam mi zawsze powtarzał, żebym słuchała swojego ciała. Co mogę na to poradzić, że mój organizm tak bardzo ich potrzebuje? No co? 
Sprawdziłam co dla mojego ciała  jest takiego interesującego 
w tych warzywach. A więc zawierają w sobie: magnez, wapń, fosfor, żelazo. A poza tym są niskokaloryczne i lekkostrawne.




Przepis na sałatkę z duszonymi warzywami:

Składniki:

- bakłażan
- cukinia
- przyprawy (użyłam mieszanki włoskich przypraw)
- olej (użyłam ryżowego oraz z siemienia lnianego)
- sałata lodowa
- rukola
- cytryna
- cebula
- czosnek w ząbkach (nie suszony!)

1. Umyte warzywa pokroiłam w cienkie plasterki, razem ze skórką. Posiekałam czosnek i cebulę.

2. Na głębokiej patelni rozgrzałam trochę oleju i wrzuciłam czosnek z cebulą. 

3. Gdy cebula się zeszkliła wrzuciłam warzywa, dodałam przyprawy. Dusiłam warzywa do miękkości.

4. Sałatę umyłam i porwałam na małe kawałki. Dorzuciłam rukolę.


5. Uduszone warzywa przełożyłam na sałatę i wszystko polałam sokiem z cytryny i odrobiną oleju z siemienia lnianego (wyciskanego w domu).


Obłędnego obiadu Wam życzę! Smaczego! 





2 komentarze:

  1. Ja również jestem wielką fanką tych warzyw :) kiedyś robiłam bardzo podobną sałatkę, tylko dusiłam jeszcze paprykę i dodawałam makaron i pierś z kurczaka aby była jeszcze bardziej sycąca. Ale Twoja wersja też mi się bardzo podoba, aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A twoja mi się podoba, tylko bez miesa :)
      Szkoda, ze przez internet nie mozna poczuc smaku i zapachu potrawy, bo moja potrawa byla cu.dow.na!

      Usuń

Dziękuję bardzo za twój komentarz.

xoxo, Basia