piątek, 20 września 2013

Kanapka na śniadanie

Zdrowe i pożywne śniadanie to najlepsze co może być. Ostatnio przeczytałam gdzieś, że jedząc porządne śniadanie rano przez cały dzień nie chodzimy aż tak bardzo głodni i nie rzucamy się aż tak bardzo na jedzenie w ciągu całego dnia. Chyba coś w tym jest!

Chciałam to sprawdzić i na pierwszy rzut poszła kanapka. Ale nie byle jaka kanapka. Zobaczcie poniżej.

Składniki:
- ciemnego chlebka z amarantusem i quinoa
- tofu z bazylią
- kilku pomidorków
- kiełków (wybierzcie wasze ulubione, bo nie wszystkie są smaczne)


To niesamowite! Robiąc sobie takie śniadanie, za chiny nie da się go zjeść w pośpiechu. No i bardzo dobrze, bo posiłki trzeba jeść powoli, długo przeżuwając. To świetny pomysł na to jak zatrzymać się na chwile, usiąść, odpocząć i oddać się przyjemności jedzenia.
Spróbujecie?

* zdjęcia mojego autorstwa

Wszystkie użyte przeze mnie składniki są bardzo zdrowe, szczególnie kiełki. Pamiętajmy, aby używać jak najlepszych produktów, wtedy mamy pewność, że nasze ciało dobrze je przyjmie i nie będziemy mieć problemów ze zdrowiem (układ pokarmowy).
To są moje ostatnio ulubione produkty. A wy spożywacie takie smakołyki?

Smacznego!









15 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dawno nie jadłam tak dobrej kanapki. Polecam!

      Usuń
  2. staram się jak najczęściej tak jeść... szczególnie w weekendy i wakacje, bo tylko wtedy jest na to czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie z tym czasem to różnie bywa, ale dobre i to.

      Usuń
  3. Też robię kanapki w sposób rytualny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja zwyczajnie nie mam pomysłu na kanapki. Otwieram lodówkę i patrzę: jajko, pomidor, kiełbasa. i jest kanapka. Bardzo mi się to nie podoba i chciałabym zacząć inaczej podchodzić do takiego zwykłego śniadania. Bardzo fajny pomysł i mam nadzieję, że przy jutrzejszym komponowaniu posiłku będę bardziej kreatywna;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie. Wszystko przyjdzie z czasem. Ja też kiedyś nie miałam zielonego pomysłu na swoje posiłki. Czytałam wiele książek, zmieniło mi się trochę myślenie o posiłkach, zdrowym życiu i proszę, samo wyszło.
      Chodzi tu też o to by trochę przystopować podczas spożywania posiłków. Trzeba się nim delektować.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  5. Niby zwykła kanapka, a jednak ;) Muszę któregoś dnia wypróbować, bo mimo wszystko takie zdrowe, naturalne jedzenie jest najpyszniejsze pod słońcem, i żadna czekolada ani lody nie są w stanie im dorównać!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pysznie i zdrowo! czyli tak jak lubię :)) śniadanie to u mnie podstawa i ostatnio zaczęłam większą wagę do niego przywiązywać. Staram się wstawać wcześniej, żeby spokojnie zjeść i przygotować taki posiłek "po królewsku", żeby mieć energię na cały dzień! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach chciałabym tak jadać, ale właśnie rozpoczęłam studenckie życie więc póki co moim jedzeniem kieruje zasada: jak najszybciej i jak najtaniej, czyli jadam byle jak :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może w weekendy się uda na małą celebrację śniadania?

      Usuń

Dziękuję bardzo za twój komentarz.

xoxo, Basia